De kans is groot dat je nog nooit een biljet van 500 euro in handen hebt gehad. Tenzij je een crimineel bent. Dat lijkt althans de conclusie van de Europese Centrale Bank (ECB). Die overweegt het biljet uit de omloop te nemen.
Dat schrijven verschillende media. Een ‘informele beslissing’ zou al genomen zijn, meldt de Britse Financial Times. Eurogroepvoorzitter en Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem berichtte al op Twitter dat hij ECB en Europese Commissie heeft gevraagd om ‘naar hoge biljetten te kijken, vooral dat van 500 euro’.
Het vermoeden bestaat dat het waardevolste eurobiljet vooral gebruikt wordt door criminelen en terroristen. De geruchten zijn niet nieuw, maar na de aanslagen in Parijs van november zijn die vermoedens weer aangewakkerd.
Koffers in plaats van een tasje
Overigens is ‘vermoeden’ wellicht een te zwak woord. Ook een gerenommeerd financieel instituut van de universiteit van Harvard, de Kennedy School, gaf onlangs het advies om de biljetten van 500, 200 en zelfs 100 geleidelijk af te schaffen. Het rapport kreeg de titel ‘Making it Harder for the Bad Guys‘.
De experts van de Kennedy School redeneren dat alle miljoenen die opgaan aan de vervolging van criminelen, beter besteed kunnen worden. Maak het moeilijker om hun geld te vervoeren en de pakkans neemt bovendien toe. Wie een miljoen wil vervoeren in biljetten van 20 euro heeft vier koffers nodig, terwijl een kleine tas volstaat voor een miljoen in briefjes van 500.
Pinnen of contant betalen
Volgens Draghi bestaat 30 procent van het briefgeld in de negentien eurolanden uit biljetten van 500 euro, terwijl ze nauwelijks geaccepteerd worden in de detailhandel. Luxemburg drukt jaarlijks haar dubbele bbp in biljetten, schrijft EurActiv.
Maar terwijl onder meer Nederland en Noord-Europese landen massaal pinnen en contanten steeds minder gebruiken, vechten de Duitsers en Oostenrijkers voor hun mogelijkheid om met cash af te rekenen.
En tijdens de financiële crisis redde juist het biljet van 500 euro de banken, schreef een Finse oud-ECB'er in 2014.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl